lørdag 30. august 2014

Gamle vakre bøker


Et solid håndverk


De gamle bøkene som ble tilvirket av bokbindere er utrolig vakre i seg selv. Det er synd at så mange av dem blir kastet. Det kommer nok delvis av at det stadig kommer strømmer av nye bøker, og delvis av at innholdet blir foreldet. Men for oss som dyrker de gamle årganger, der en la flid i håndverket, så tar vi  vare på skattene.


Denne boken fikk jeg i gave av en god venninne, som selv elsker Vintage. Boken er nydelig, med bilder fra Nordens billedkunst. Forsatsen har et vakkert mønster, som var vanlig å ha i bøker tidligere (se under).


Bokpappen foran og bak har et preget mønster, og er så fint at den godt kan ligge framme på et bord.

Her er noen av bildene i boken som viser fortellinger fortalt av og gjennom penselen til kunstnere. Jeg har krydret  boksidene med tørkede roseblader.


Det er så mye verdifullt å finne mellom permene til de gamle bøkene. Det kan gi innhold til de interiørene og rommene vi omgir oss med. Interiør kan fort bli bare skall og noe som ligger utenpå. Det forholdet oppstår fort når en skal prøve å henge på trender, og bytte i takt med den kommersielle dikteringen som sier:"hopp". De fleste er faktisk villige til å hoppe etter disse regelmessige kommandoene fra de som vil tjene penger på at folk skal bytte ut interiøret. Vi som liker vintage, brukt og landlig er unntakene. Vi har dette som livsstil, og stilen ligger rotfestet i dypere lag i oss. Og det er av lengre varighet.