tirsdag 26. august 2014

SMULDREPAI  med EPLER


Nå er det sesong for innhøsting i hagen. Til denne paien kan du bruke ulike frukter og bærsorter fra hagen. Her har jeg valgt å bruke epler.Finn fram ingrediensene du skal bruke: ca.2 dl hvetemel, ca.1,5 dl havregryn, ca.100 g smør og epler.Dette rekker til 6-8 porsjonsformer eller en rundform. I en porsjonsform bruker jeg et halvt eple hvis det er lite, så ta fram ca 3-4 epler.

Smør formen eller småformene. Jeg bruker matolje som er lett å smøre utover med kost.
Sett bakerovnen på 180 grader.Gjør slik: Smuldredeig: Smuldre smør, havregryn og hvetemel med hendene til de er godt sammenblandet til smuldredeig. 

Topping/ Kandisert havregryn: Hell 1dl sukker på en stekepanne og varm opp ved middels varme til sukkeret smelter og hell oppi 1 dl havregryn. Rør alt sammen til sukkeret har kandisert havregrynene. For å unngå at det brunede sukkeret skal bli for hardt å knekke med tennene, kan du ta oppi 1-2 ss smør. Når alt har fått passelig brunfarge, sett til avkjøling. 


Skjær eplene i biter og legg opp til ca.2/3 av formen. Det må ikke være mer epler enn at det blir plass til smuldrepai på toppen. Strø på sukker (og evt. kanel om du lager eplepai). Strø så smuldredeigen over eplebitene, slik at de dekkes og får et lokk over seg. Bruk fingrene til å trykke deigen på plass. Ta så havreknekket du har laget og strø på toppen. Avgjør selv om du vil strø mer sukker på toppen til slutt. Settes i ovnen og stekes i 10 -15 minutter, men følg med så de ikke blir svartbrente på toppen.UIMOTSTÅELIG
På grunn av de kandiserte havregrynene får denne paien noe som ligner krokan eller karamell på toppen. Under smuldredeiglokket ligger eplebiter som er kokt i sin egen kraft og sukker. Kombinasjonen mellom det sprø lokket og den saftige eplemassen i bunnen = uimotståelig

Serveres med vaniljesaus, vaniljeis eller pisket krem.
Denne paien smaker like godt som om det skulle være selveste Tante Brun som skulle ha laget den....